قسمتهای مهم تشکیل دهند? موتور: 1- سرسیلندر 2 – سیلندر 3 کارتر
سر سیلندر:
در کارخانه های ماشین سازی سرسیلندر را از چدن دندانه ریزیا آلمنیوم ریخته گری می کنند و سپس سطوح لازم را تراشیده و صیقل می دهند همچنین محفه سرسیلندرها را مصدود می کنند و از این خود قسمتی از اتاقک احتراق را تشکیل می دهد. سر سیلندر قطعه ای است که در بالای بدنه سیلندر قرا می گیرد تا محفظه عملیات را مصدود کند.بدلیل اینکه در اطاقک انفجار می بشد از فلزی استفاده می کنند که دارای 4 فاکتور زیر باشد. 1- انتقال حرارتی خوبی داشته باشد، یعنی سریع گرمشودو سریعهم نیز سرد شود.2- سبک باشد.3- ارزان باشد.4- قابل تراش باشد.
مراحل باز کردن سرسیلندر:
برای باز کردن سرسیلندر اول پیچهای قالپاق را باز می کنیم و بعد قالپاق را بلند می کنی مو سپس پیچهای محور اسبک را شل می کنیم و بعد کاملأ باز می کنیم و بعد تایپت ها را خارج می کنیم وبعد شروع میکنیم به دو روش حلزونی یا ضربدری سر سیلندر را باز می کنیم .
نکته:برای باز کردن سر سیلندر باید 8 الی 12 ساعت از خاموش شدن خودرو گذشته باشد در غیر این صورت اگر پیچی شُل شود چون فاصله مولوکولی زیاد است از طرفی که یچ شل شده سر سلندر به طرف بالا می آید و در نتیجه سر سیلندر تاب بر می دارد و باید کف ترراشی شود.
شِکِل: یعنی تراز کردن پیچها با چرخوانیدن آنها تا 2الی 3 رزوه آنها درگیر شود.(برای بستن)
قطعات سر سیلندر:
1- شمع 2- سوپاپ 3- اسبکها 4- محور اسبکها 5- گایت {گاید} 6- فنر سوپاپ 7- فنر سوپاپ 7- پولک 8- خارهای سوپاپ 9- کانالهای آب 11- کانالهای روغن 12- محل بستن ترموستات 13- مینیفولدهای هوا (بنزین)و دود 14- اطاقک احتراق
واشر سرسیلندر :
سطحی بلوکی سیلندر وسر سیلندر هر چند که تراز و صاف تراشیده شده شوند قدرت آبندی نمودن محفظه احتراق را نسبت خارج ومجاری آب را ندارد بنا بر این در بین سطوح یاد شده واشر قرار می دهند که خواص آن عبارت اند از
1)تراکم پذیر باشد:تا در پستی و بلندی سطوح بلوکه و سر سیلندر نفوذ نموده و عمل آب بندی را بخوبی انجام دهند.
2)ضریب تعادلی حرارتی بالا: تا در اثر افزایش درجه حرارتی گرمارا را انتقال داده و خود نسوزد.
3)ارزان باشد:تا هزینه تعمیر موتور بالا نرود.
انواع واشر سر سیلندر:
1- واشر سر سیلندر مسی 2- واشر سر سیلندر فولادی 3- واشر سر سیلندر از جنس آسبست با حله های فلزی 4- واشر سر سیلندر یک طرف آسبست و یک طرف فلزی
شمع:
وسیله ای است متشکل از فلزوچینی که بر اثر ولتاژ زیاد جرقه نموده ومخلوط متراکم وسوخت را منفجر می کند.
سوپاپ:
قطعه ای است فلزی قارچی شکل که در روی دریچه های ورودی و خروجی قرار می کیرد در ایجاد چهار زمان موتور نقش دارد.
نکته:
زاویه اکثر سوپاپها 40 درجه یا 45 درجه است—سوپاپهای 45درجه جهت بالا بردن راندمان کاری بالاوجلوگیری از ورود و خروج کمپرس.
اسبکها:
قطعاتی فلزی که بصورت اهرم حرکتش را از میل تایپت دریافت می کند و نیروی خود را به سوپاپ وارد می کند
محور اسبکها:
میله ای است توخالی که اسبکها روی آن قرار گرفته واز آن روغن عبور کرده واسبکها را روغن کاری می کند.
گایت:
استوانه ای است توخالی که در آسوپاپ حرکت رفت و برگشتی انجام می دهد.
تایپت:
استوانه ای است تو خالی که در زیر ساق سوپاپ ومیل تاپت قرار داشته و سوپاپرا از محل نشست خود بلند مند و حرکت خود را از بادامک میل سوپاپ می گیرد.
سیت(نشیمنگاه سوپاپ):
دایره ای است که سوپاپروی آن می نشیند.
فنر سوپاپ:
فنرها یسوپاپ از مفتول گرد فولادی که باقطر تقریبی 5/3 میلیمتر ساخته می شود و انتهای فنر به صورت تخت ساخته می شود که بعد از این که سوپاپ باز شاد توشط این فنر بسته شود.
پولک:
درزی است که داخل سوراخهای سیلند و سر سیلندر قرار می گیردکه در موقع یخ بستن و انجماد آب در داخل سیلندر و سر سیلندرو یا در موقع جوش آمدن موتور، پولکها از جای خود خارج می شوند ویا می پرند تا از ترکیدگی سیلندر جلو گیری کند.
خارهای سوپاپ:
در اغلب موتورها برای نگه داتشتن فنر در بشقابک آن، در روی ساق سوپاپ از خارهای سوپاپ شکل یا خارهای دو پایه استفاده می شود.
مجرای آب و روغن:
جاهای خالی که در اطراف سیلندر و سر سیلند ایجاد می کنند که در آن آب گردش کرده ودمای بیش از حد موتور را به رادیا تور انتقال دهد.
مینی فولد های سرد و گرم:
لوله های انتقال دهندهای هستند که سوخت را به موتور وارد و یا دود های مازاد احتراق را از آن خارج می کنند و جنس آنها از چدن بهسازی یا خشک می باشد.
چرا همیشه مینی فولد سرد بالای مینی فولد گرم قرار می گیرد:برای اینکه زمان سرد بودن مینی فولد عمل میعان قرار نگیرد ومحلول گازها گرم بماد تا زمان انفجار
موتور:
وظیفه موتور تبدیل انرزی حرارتی حاصل از سوخت به انرژی میکانیکی می باشد که بصورت قدرت دورانی بر روی میل لنگ آماده می شود.
طرز کار موتور:
هر چند موتور وسیله نقلیه دارای ساختمان وترتیب متفارتی می باشند ولی یکی از اختلافات اصلی بین آنها مربوط به سیکل کارشان است.یک سیکل کار در موتورهای بنزینی یا با چهار کورس و یا اینکه با دو کورس پیستون تکرار می شود.نوع اول موتور های چهار زمانه و نوع دوم را موتور های دوزمانه می گویند.وقتی پیستوندر بالا ترین حرکت خود در سیلندر قرار میکیرد گفته می شود که به نقطه مرگ بالا رسیده است در این وضعیت مرکز پیستون، گژن پین،شاطون،میللنگ بر روی خط مرکز واقعشده است.همچنین وقتی پیستون به پایین ترین نقطه از حر کت خود می رسد پیستون به نقطه مرگ پایین رسیده است.
کورس پیستون: فاصله را که پیستون از نقطه مرگ پایین تا نقطه مرگ بالا و یابلعکس طی می کند کورس پیستون می گویند.
سیکل:
کلیه فعل و انفعالات و تغییراتی که در یک سیستم از بدو شروع تا آغاز مجدداتفاق می افتد را سیکل می گویند.
سیکل کار در موتورهای چهار زمانه:
در طول یک سیکل پیستون در داخل سیلندر دو باربالا ودو بار پایین می رود. در هر یک از این چهار کورس، عمل به خصوصی صورت می گیرد.در هر سیکل با دو دور کامل ودوران 720 درجه میل لنگ انجام گرفته و عینا" تکرار می شود.
چهار مرحله کار موتور به ترتیب عبارت اند از: 1- مکش(تنفس) 2- تراکم 3- انفجار 4- تخلیه
مکش (تنفس) :
در حالت تنفس پیستون از نقطه مرگ بالا به طرف نقطه مرگ پایین حرکت می کند.در این زمان سوپاپ بنزین و هوا باز شده و مقداری مخلوط هوا و بنزین وارد سیلندر می شود که همزمانبا رسیدن پیستون به نقطه مرگ پایین سوپاپ بنزین و هوا بسته می شود.پس در حالت تنفس فقط سوپاپ هوا و بنزین باز است و میل لنگ 180 درجه در جریان نیم دور گردش کرده و میل سوپاپ 90 درجه گردش می کند.
تراکم:در این حالت هر دو سوپاپ بسته می شود و سوپاپ از ننطه مرگ پایینبه طرف بالا شروع به حرکت می کند تا هوا و بنزینرا به یک نسبت معین، متراکم یا فشرده می نماید.هرچه پیستون به نقطه مرگ بالا نزدیک شود گاز موجود در سیلندر نزدیک به هم شده که در اثرآن نیز گرما تولید می شود و میل لنگ نیم دور(180درجه)دیگر و میل سوپاپ 90 درجه دیگر گردش می کند.
انفجار(قدرت):
در حالت انفجار نیز هر دو سوپاپ بسته است و در این حالت با متراکم شدن گاز و بالا رسیدن سیتون ، شمع جرقه زده و گازها منفجر می شوند. در اثر سوختن، گازها ازدیام حجم پیدا می کند وپیستونبه شدت پایین رانده می شود در این حالت نیز میل لنگ 180 درجه و میل سوپاپ 90 درجه دیگر دور می زند.
تخلیه:
در این حالت که داخل سیلندر پر از دود حاصل از انفجار است. پیستون بواسطه ضربه ای که در اثر انفجار متحمل شده است در نقطه نقطه مرگ پایین قرار می گیرد در این لحظه پیستون در بالا حرکت کرده و همزمان با شروع این حرکت سوپاپ دود باز می شود تا دود داخل سیلندر را تخلیه کند، وهمین که پیستون به نقطه مرگ بالا رسید عمل تخلیه نیز تمام شده و سوپاپ دود نیز بسته میشود، با بسته شدن سوپاپ دود نیز چهار عما اصلی موتور نیز به پایان می رسد ولی در حقیقت موتور برای ادامه کار باید مجددا" چهار عمل مذکور را به ترتیب تکرار نماید و در ای حالت نیز میل لنگ 180 درجه (نیم دور)و میل سوپاپ 90 درجه دوردور می زند.
اجزاء بلوک سیلندر
پیستون:
پیستون یکی از قطعات تشکیل دهنده، موتور می باشد که عموما" استوانه ای شکل ساخته می شود که قسمت بالایی آن بسته و قسمت پاینی آن باز است.
گژن پین:
میله ای است استوتنه ای شکل که جنس آن از فولاد است.این قطعه را برای مقاومت در برابر فشارهای ناشی از ضبات انفجار آبکاری و یقل داده و از آن برای اتصال شاتون به پیستون استفاده می شود.